HISTORIE

Tilbake

 

Det hele startet vel da lillesøsteren min, Elisabeth Ran, endelig skulle få ønsket sitt oppfylt; å få en hund. Da vi var barn hadde vi en gul labrador tispe som het Stamina's Guri (e. Stamina's Bobben - Ælvgårdens Uggi), tildaglig kalt "Lady". Selv om hun var verdens snilleste hund; rolig og tillitsfull hund, ble det denne gangen en golden.

Maria 3år sammen med Lady

I all hemmelighet for meg hadde resten av familien undersøkt etter en golden tispe, som skulle komme fra en seriøs oppdretter. Da de ikke var kjent i goldenmiljøet, ble mange spurt til råds. Helt tilfeldig kom de over Ragnhild Steinsbu på kennel Begora.

Da jeg, bare noen uker før vi skulle hente valpen, fikk høre at vi skulle ha oss hund, nektet jeg bestemt: ”Hvorfor skulle vi ha hund? Jeg hadde i alle fall ikke lyst på det!” Men i all takknemlighet i dag, så hørte de ikke på meg. Så 4. juledag 1997 kom Begora’s Håp (e. Begora’s Lost in the Tango – Begora’s Pastell), til oss. Jeg må innrømme at det kilte veldig i magen da jeg hørte bilen kjøre inn på gårdplassen den kvelden. Et lite hårete nøste med de mest trofaste og snilleste øyne en valp kan ha, ble båret inn i armene til Elisabeth. Det tok vel meg tre sekunder før jeg hadde tatt valpen fra henne... Hun ble døpt ”Phoebe” etter ”Phoebe” (Lisa Kudrow) i ”Friends”. Allerede i dette øyeblikket dukket nok  interessen for hund ubevisst opp i meg.

Phoebe 8uker

Ikke mange månedene etter hadde jeg nesten tatt over alt ansvar og trening av Phoebe! Helt fra starten av var hele familien aktivt med i Norsk Retrieverklubb avd. Nord-Trøndelag. Den første våren var det både valpekurs og det aller første valpeshowet... Jeg som aldri verken hadde sett, eller visste hva en hundeutstilling gikk ut på, stilte villig opp. Phoebe dro hjem som nr.2 i klassen sin, 4-6mnd. En flott kritikk, med "meget velvist" som kommentar. Senere har det blitt en lang rekke med utstillinger, fra Kristiansand i sør til Narvik i nord. Det har også blitt en del utstillingsturer over grensen. Året etter kom også interessen for blodspor. Phoebe ble i 2002 både norsk og svensk viltsporchampion på bare 5 uker! 

I 1999 tok jeg selv turen til kennel Begora, og hjem hadde jeg med meg Begora’s Fazermint (e. Begora’s Lost in the Tango - Scottina’s Fazette), som til daglig kalles Sa-rang (koreansk; kjærlighet).

Lysten på å ha kull hadde ligget der lenge, og i 2001 ble det realisert. Kennel navnet ble dessverre ikke registrert før i årskifte 2001/2002. Så det første kullet registrert under kennel navnet, Golden Edition, ble født våren 2002. Og etter den tid har det både blitt flere hunder og valpekull.

Dessverre er det ingen igjen her etter Phoebe. Så de som i dag danner grunnlaget for Golden Edition er Begora's Fazermint, NVCH Begora's Karusell, NVCH Begora's Morgenstillhet. Vi håper at også de andre avlstispene mine, Begora's Bloomingdale og NVCH Begora's Magic Memory, vil gi oss noen Golden Editions etterhvert.

En stor takk vil jeg gi til mine foreldre for all god hjelp og støtte slik at jeg har fått muligheten til å utvikle min interesse for hunder. Jeg vil også takke Ragnhild Steinsbu på kennel Begora for all god hjelp og mange gode råd hittil. Hennes tillit og åpenhet til meg setter jeg veldig stor pris på. Samboeren min, Ingebrigt, må også takkes for hans toldmodighet og respekt for min store interesse.

                                                                                                             Maria